a la Dekxels
2 personen
200 gram verse tonijn (sashimi-kwaliteit), in kleine blokjes
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel sesamolie
1 theelepel sushi-azijn
Sap van ½ limoen
Snufje chilivlokken
1 bosui, fijngehakt
Zout naar smaak
150 gram sushirijst
200 ml water
2 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel suiker
½ theelepel zout
Voor de garnering:
1 eetlepel mierikswortelpasta
50 gram edamame (sojaboontjes), gepeld
1 eetlepel ikura (zalmkuit)
1 vel nori, in dunne reepjes geknipt
1 eetlepel mierikswortelpasta
50 gram edamame (sojaboontjes), gepeld
1 eetlepel ikura (zalmkuit)
1 vel nori, in dunne reepjes geknipt
Spoel de sushirijst onder koud stromend water tot het water helder is.
Doe de rijst en 200 ml water in een pan, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
Haal van het vuur en laat nog 15 minuten afgedekt staan.
Verwarm de rijstazijn met suiker en zout tot deze zijn opgelost.
Meng dit voorzichtig door de warme rijst en laat afkoelen.
Meng in een kom de sojasaus, sesamolie, sushi-azijn, limoensap en chilivlokken.
Voeg de blokjes tonijn toe en schep voorzichtig om.
Laat de tonijn 10-15 minuten in de koelkast marineren.
Meng vlak voor het serveren de fijngehakte bosui door de tonijn.
Breng op smaak met zout indien nodig.
Plaats een serveerring op een bord en vul deze met een laagje sushirijst.
Druk de rijst licht aan en verdeel hierop de tonijntartaar.
Garneer met een kleine hoeveelheid mierikswortelpasta, edamame, ikura en reepjes nori.
Verwijder de serveerring voorzichtig en herhaal voor het tweede bord.