Dry Rup & BBQ Saus
4 personen
Pulled chicken is op zichzelf al een gerecht dat sterk geassocieerd wordt met de Amerikaanse keuken, met name de zuidelijke barbecue-tradities. Het grootste verschil zit vaak in de specifieke kruidenrub en de barbecuesaus die gebruikt wordt. Een écht Amerikaanse variant legt vaak de nadruk op rokerige, zoete en pittige smaken.
Dit recept maakt gebruik van een smaakvolle droge kruidenrub en een klassieke Amerikaanse barbecuesaus, voor een diepe, rokerige en lichtzoete smaak.
Slowcooker: 3 tot 4 uur (hoog) of 6 tot 8 uur (laag)
Oven: 2 tot 3 uur
Voorbereiding: 20 minuten (+ minimaal 1 uur marineren, 1 dag is beter)
Kip:
1 kg kippendijfilet (zonder bot en vel, voor extra sappigheid)
Dry Rub:
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel gerookt paprikapoeder (essentieel voor de rokerige smaak)
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel zout
½ theelepel zwarte peper
½ theelepel cayennepeper (pas aan naar smaak voor extra pit)
¼ theelepel komijnpoeder
Voor de saus (optie 1, kant-en-klare Amerikaanse BBQ-saus):
300 ml goede kwaliteit Amerikaanse BBQ-saus (bijvoorbeeld Smokey, zoete of pittige variant)
Voor de saus (optie 2, zelfgemaakte eenvoudige BBQ-saus - voor extra authenticiteit)
200 ml tomatenketchup
50 ml appelazijn
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel Worcestershire saus
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel knoflookpoeder
Een snufje cayennepeper (optioneel)
50 ml water of kippenbouillon
Extra:
Olie om in te bakken
Broodjes (bij voorkeur brioche broodjes)
Coleslaw (koolsalade voor erbij (optioneel, maar maakt het broodje compleet Amerikaans!)
Slowcooker óf
Ovenschaal met deksel (of aluminiumfolie)
Twee vorken
Maak de Dry Rub: Meng alle ingrediënten voor de dry rub goed door elkaar in een klein kommetje.
Kip kruiden: Dep de kippendijfilets droog met keukenpapier. Bestrooi ze royaal aan alle kanten met de zelfgemaakte dry rub. Zorg ervoor dat de kip goed bedekt is.
Marineren: Leg de gekruide kip in een schaal, dek af en laat minimaal 1 uur (en bij voorkeur 4 uur of zelfs een hele nacht) marineren in de koelkast. Dit zorgt voor maximale smaak.
In slowcooker:
Aanbraden (optioneel, maar aanbevolen): Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Braad de gemarineerde kippendijfilets aan beide kanten kort aan tot ze een mooie goudbruine korst hebben. Dit hoeft niet gaar te zijn. Haal de kip uit de pan.
Saus voorbereiden: Als je zelfgemaakte saus maakt (Optie 2), meng dan alle ingrediënten hiervoor in een kom.
Slowcooker vullen: Leg de aangebraden kip (of rauwe kip als je het aanbraden overslaat) in de slowcooker. Giet de gekozen BBQ-saus (kant-en-klaar of zelfgemaakt) over de kip. Zorg dat de kip goed bedekt is.
Garen: Zet de slowcooker op Laag voor 6-8 uur, of op Hoog voor 3-4 uur. De kip is gaar als deze supermals is en gemakkelijk uit elkaar valt.
Pulling the chicken: Haal de kip uit de slowcooker en leg op een snijplank of in een grote kom.
Gebruik twee vorken om de kip uit elkaar te trekken tot draadjesvlees.
Saus indikken (optioneel): Als de saus in de slowcooker te dun is, kun je deze eventueel even in een steelpan op het vuur indikken tot de gewenste consistentie.
Serveren: Meng de gepullde kip door de saus in de slowcooker. Roer goed door, zodat alle kip bedekt is met de smaakvolle Amerikaanse BBQ-saus.
In de oven:
Oven voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 160°C.
Aanbraden (optioneel): Verhit een scheutje olie in een ovenvaste braadpan of diepe ovenschaal die op het fornuis kan (of gebruik een aparte koekenpan). Braad de gemarineerde kippendijen aan beide kanten kort aan tot ze goudbruin zijn. Haal de kip uit de pan.
Saus voorbereiden: Als je zelfgemaakte saus maakt (Optie 2), meng dan alle ingrediënten hiervoor in een kom. Voeg de saus toe aan de pan/schaal waar je de kip in hebt aangebraden (of een schone ovenschaal).
Stoven: Leg de aangebraden kip in de saus. Zorg ervoor dat de kip grotendeels ondergedompeld is.
Dek de ovenschaal af met een deksel of aluminiumfolie.
Garen: Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en stoof de kip gedurende 2 tot 3 uur, of totdat de kip zo mals is dat deze gemakkelijk uit elkaar valt. Controleer na 1,5 uur of er nog voldoende vocht is; voeg eventueel een beetje bouillon of water toe.
Pulling the chicken: Haal de schaal uit de oven en trek de kip met twee vorken uit elkaar.
Meng de gepullde kip goed door de saus in de ovenschaal.
Serveer de Amerikaanse pulled chicken op een zacht brioche broodje met een flinke schep frisse coleslaw (koolsalade). Je kunt ook extra BBQ-saus ernaast serveren voor de liefhebbers!