A la Bregje
2 personen
Vlees:
200 gram ossenhaas of entrecote van hoge kwaliteit
Zout en versgemalen zwarte peper
1 eetlepel plantaardige olie
Voor de ponzu-saus:
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels mirin (Japanse zoete rijstwijn)
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel vers citroensap
1 theelepel suiker
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 theelepel gember, geraspt
Garnering:
1 bosui, in dunne ringetjes
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
Optioneel: dunne plakjes radijs of daikon
Voorbereiding:
Haal het vlees 30 minuten voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Bestrooi het vlees rondom met zout en peper.
Saus bereiden:
Meng in een kom de sojasaus, mirin, rijstazijn, citroensap, suiker, knoflook en gember. Roer goed tot de suiker is opgelost.
Vlees bereiden:
Verhit de plantaardige olie in een koekenpan op hoog vuur.
Schroei het vlees aan alle zijden snel dicht, ongeveer 30 seconden per kant, zodat de binnenkant rauw blijft en de buitenkant een mooie korst heeft.
Haal het vlees uit de pan en laat het 5 minuten rusten.
Snijd het vlees met een scherp mes in dunne plakjes.
Leg de plakjes op een serveerschaal of borden.
Besprenkel met de ponzu-saus.
Garneer met bosui, sesamzaadjes en eventueel plakjes radijs of daikon.
Dit recept biedt een delicate balans tussen de umami van het vlees en de frisse zuren van de ponzu-saus, vergelijkbaar met traditionele Japanse beef tataki.