Zelf aardbeienjam maken is helemaal niet moeilijk. Hier een
eenvoudig recept voor het maken van jam. Potten jam kun je wel
een jaar bewaren!
Porties: 1000 ml jam
900 gram aardbeien gewassen en schoongemaakt
1 kilo geleisuiker
1 el citroensap
Jampotten steriliseren
Doe de jampotten in een grote pan met water. Breng het water aan de kook en laat het een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Droog ze niet af, ze zijn zo heet dat het vocht verdampt.
Aardbeienjam maken
Snijd de aardbeien in stukjes of, als je net zoals ik geen stukken aardbei in de jam wil, stamp de aardbeien fijn met een aardappelstamper of met een staafmixer.
Neem een grote, hoge pan en doe hierin de aardbeien, geleisuiker en citroensap toe aan de aardbeien. Breng het mengsel op middelhoog vuur aan de kook en roer ondertussen in de pan. Als het begint te koken (terwijl je roert) moet je het ongeveer nog 4 minuten laten koken.
Zet na 4 minuten het vuur uit en laat de massa tot rust komen.
Schep de jam met een soeplepel in de potten en draai de deksel er direct op. Zet de potten dan op hun kop. De lucht wordt zo uit de pot gedrukt en zo kun je het dus ook beter en langer bewaren.
Laat de potten ongeveer 5 minuten op hun kop staan voordat je ze weer overeind zet. Laat de jam nu goed afkoelen.
Eenmaal afgekoeld maak je de potten schoon en plak je er een etiket op met de
bereidingsdatum. Bewaar de potten op een droge en koele plek, aangebroken potten
bewaar je in de koelkast. De potten jam kun je, zolang de pot gesloten blijft, wel tot een
jaar bewaren!